Aday Öğrenci

​İktisat Bölümü Tanıtım

İktisat Bölümü Programlarının YKS Tavan ve Taban Puanları


İktisat


Yıl
 Kontenjan
Taban Puan
Tavan Puan
2022 220 350,20378399,00642
2021 220 289,02588335,81659



İktisat (İngilizce)

Yıl
 Kontenjan
Taban Puan
Tavan Puan
 2022 150 382,52743 476,97663
 2021 150 318,28328 351,432


Bölümümüzün her iki programı da Alman akreditasyon kuruluşu AQAS tarafından tam akredite edilmiştir. 2020 yılı sonunda Üniversitemizin 3 Fakültesinin 14 Programına ilişkin olarak başlatılan uluslararası akreditasyon süreci, 29 Nisan 2021 tarihinde karşı kuruma sunulan öz değerlendirme raporunun incelenmesi ve 25-28 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılan saha ziyaretleri ile devam etmiş ve programlarımız AQAS tarafından 22 Mayıs 2023’te tam akreditasyona hak kazanmıştır. Söz konusu Akreditasyon 30 Eylül 2028 tarihine kadar geçerlidir.




Türkçe ve İngilizce İktisat Bölümleri örgün öğretim öğrencileri Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında bölümlerin anlaşmalı olduğu Avrupa ülkelerinde bulunan yükseköğretim kurumlarına 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine gidebilirler. Öğrenciler, program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için (bir dönemle kısıtlı olmak kaydıyla) mali destek alma şansına sahip olurlar.


​Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanmak için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır:

  • Bu programdan tam zamanlı üniversite öğrencileri yararlanabilir. (Halihazırda 1., 2. ve 3. sınıfa kayıtlı lisans öğrencileri ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri) (Hazırlık sınıfına kayıtlı öğrenciler, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Öğrencileri ve kayıt donduran öğrenciler başvuru yapamaz.)
  • Başvuruda bulunan öğrencinin son dönem AGNO’su lisans öğrencileri için 2,20’den lisansüstü öğrencileri için ise 2,50’den yüksek olmalıdır.
  • İlgili okulun eğitim dilinde yapılacak yabancı dil sınavından en az 60 puan alınması gerekir.
  • Öğrencinin alttan ders alması (AGNO şartı sağlandığı sürece) sorun teşkil etmez.

​Erasmus Başvurusu ve Yerleştirme Süreci

  • Bir sonraki öğretim yılı için Erasmus Öğrenim Hareketliliği başvuru duyurusu Üniversitemiz Erasmus web sayfasından her yılın Ocak/Şubat aylarında yapılır. Başvurular yalnızca yılda bir kez, bir sonraki öğretim yılının hem güz hem de bahar dönemleri için beraberce yapılmaktadır.
  • İlgili öğrenciler başvurularını AKSİS üzerinden online olarak yapar.  
  • Başvuruda bulunan tüm öğrenciler gitmek istediği üniversitenin eğitim dilini göz önüne alarak yabancı dil sınavına girer. (YDS, IELTS, TOEFL vs. dil skorlarınız bu aşamada geçerli kabul edilmez.)
    (Anlaşmalı olduğumuz bazı üniversiteler, öğrencilerimizden uluslararası geçerliliği olan başka dil sınavı skorları isteyebilmektedir. Bu durumda öğrencilerimiz, bu skorları temin etmekle yükümlüdür.)
  • Değerlendirme aşamasında öğrencilerin yabancı dil notunun %50’si ve AGNO’sunun %50’sinden oluşan bir “Nihai Not” hesaplanır ve bu bilgiler Üniversitemiz Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu tarafından fakültelere/bölümlere gönderilir. Bölümler öğrencilerini bu nihai nota göre sıralayarak kontenjanları dâhilinde yerleştirme işlemi yaparlar.  (Öğrencinin yerleştirme işleminin yapılmış olması hibe alacağı anlamına gelmez.)

2022-2023 yılı başvurularında ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavları da aynı baraj puanı ile (60 ve üzeri) kabul edilecektir. Sınavlarının geçerlilik süresi YDS, E-YDS, sınavı için başvuru alındığı tarihten itibaren son 5 yıldır. YÖKDİL için bu süre sınavın ÖSYM’ye aktarıldığı 2019 sonbahar döneminden itibarendir.


Hibe

Erasmus Öğrenim Hareketliliğini ülke çapında düzenleyen Ulusal Ajans, her yıl üniversitelere önceki yıllardaki performansları ile orantılı bir hibe tahsis eder. Üniversitemiz de bunu Fakültelere bölüştürür. Mesela 2021-2022 öğretim yılında İktisat Fakültesine 47  öğrenci için hibe tahsis edilmiştir. Fakültelere hibe bilgisi geldikten sonra, Fakülte Koordinatörü gidecek tüm öğrencileri nihai notlarına göre (bu kez Fakülte çapında) sıralayarak kimin hibeli gidip kimin gidemeyeceğini belirler.

  • Daha fazla kişinin yararlanabilmesi için sıralamaya giren öğrencilerimiz (iki dönem gidecek olsa dahi) maksimum 1 dönem için hibe alabilirler.
  • Yerleştirme listesinde olup, hibe alamayan istekli öğrenciler hibesiz şekilde de Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden yararlanabilirler.
  • Yerleştirme sonrasında, gitmekten vazgeçen öğrencilerin hibesi Fakülte hibe sıralaması gözetilerek hibesiz öğrencilere tahsis edilir.


Fakültemiz bünyesinde Erasmus Programı hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/_


Üniversitemiz Erasmus Programı Koordinatörlüğüne aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://erasmus.istanbul.edu.tr/tr/_





Mevlana Değişim Programı, Üniversitemizle yabancı yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerini etkin bir şekilde gerçekleştirerek, Üniversitemizin, şehrimizin ve ülkemizin yurt dışında başarılı bir şekilde tanıtılmasına ve öğrencilerin ve öğretim elemanlarının kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, paydaşlarımızın, öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın memnuniyetlerine odaklanarak, İstanbul Üniversitesi'nin uluslararasılaşma politikasının uygulanmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.


Mevlana Değişim Programı esasları aşağıdaki gibidir:

  • Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler katılabilir. Değişim, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü Mevlana Değişim Programı Protokolüne taraf eğitim veren başka bir yükseköğretim kurumunda sürdürmesini içerir. Öğrenci değişimi süresi en az 1, en fazla 2 yarıyılı kapsar. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değiştirilebilir. Ancak değişimin toplam süresi bir eğitim-öğretim yılını aşamaz.
  • Mevlana Değişim Programından; açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler faydalanamazlar.
  • Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.


Mevlana Değişim Programı öğrencisi olabilmek için aranacak asgarî şartlar şunlardır:

  • Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması,
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden
    en az üç olması.

Mevlana Değişim Programı başvurularının değerlendirilmesi ve öğrenci seçimi Mevlana Değişim Programına İlişkin Yönetmelik’in 12. Maddesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.


Fakültemiz bünyesinde Mevlana Programı hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantı
adresinden ulaşılabilir:

https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/_


Üniversitemiz Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğüne aşağıdaki bağlantı adresinden
ulaşılabilir:

https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_


Ülke çapında üniversiteler arası değişim suretiyle öğrenci ve akademisyenlerin farklı bakış açıları ve tecrübe kazanmalarını amaçlayan ERASMUS benzeri bir yapı olan Farabi Ulusal Öğrenci Değişim Programı Yüksek Öğretim Kurumları tarafından yürütülmektedir.

Farabi Ulusal Öğrenci Değişim Programı, ufuklarını genişletmek ve ülkedeki farklı akademik ortamları keşfetmek isteyen öğrenciler için önemli bir fırsat sunmaktadır. Adını ünlü Müslüman filozof ve bilim insanı Farabi'den alan bu program, Türk üniversiteleri arasında akademik ve kültürel alışverişi geliştirmeyi hedeflemektedir. Program sayesinde öğrenciler, Türkiye'deki farklı bir üniversitede bir sömestr veya bir akademik yıl boyunca eğitim alma şansına sahip olarak yeni bir akademik ortamı deneyimleme, farklı öğrenci topluluklarıyla etkileşim kurma ve Türkiye'deki farklı bölgesel kültürler hakkında bilgi edinme şansına sahip olmaktadır. Öte yandan öğrenciler, farklı bir şehirde yaşayarak ve farklı geçmişlere sahip öğrencilerle iletişim kurarak, yeni gelişmeleri benimseme ve yerel gelenekleri keşfetme şansı yakalamaktadır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü hem Türkçe hem de İngilizce programlar dâhilinde Farabi Ulusal Öğrenci Değişim Programı ile öğrenci kabul etmekte ve anlaşmalı kurumlara öğrenci göndermektedir. Pandeminin olumsuz koşulları ve 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketi sebebi ile Farabi programı kapsamında en son 2019 yılında, İngilizce programımıza 6 Türkçe programımıza ise, 2 öğrenci kaydolmuştur. Örgün öğretime tekrar geçilmesi ile Farabi programı da tekrar faaliyete geçecektir.

Programa katılmak isteyen ilgili öğrenciler, başvuru koşulları, uygunluk kriterleri ve mevcut değişim fırsatları hakkında bilgi almak için üniversitemizin Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü internet sayfasını ziyaret edebilir ve yetkililerle iletişime geçebilirler.

Üniversitemiz Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğüne aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://farabi.istanbul.edu.tr/tr/_


Bölümümüzde Türkçe İktisat ve İngilizce İktisat lisans öğrenimlerine devam eden öğrencilerimize, eğitim gördükleri branşın diplomasının yanı sıra bir başka lisans programında Çift Anadal Diploması veya Yandal Sertifikası elde etme imkânı sunulmaktadır. Bu programlar sayesinde, öğrencilerimizin farklı bir disiplinin bakış açısını kazanmaları, bilgi birikimlerini çoğaltmaları, sosyal ağlarını genişletmeleri, mezuniyet sonrasında yüksek lisans programlarındaki seçeneklerini arttırmaları ve iş dünyasına atıldıklarında karşılaştıkları sorunlara çok boyutlu yaklaşabilmeleri için önemli bir fırsat sunulmaktadır.

Bölümümüz öğrencileri, yalnızca İktisat Fakültesinin diğer Bölümlerinde değil, aynı zamanda Üniversitemizin Hukuk, Siyasal Bilgiler, İletişim, Fen (Matematik) ve Edebiyat Fakültelerinin uygun görülen bölümlerinde de Çift Anadal Programı ile ikinci bir diploma veya Yandal Programı ile Yandal Sertifikası elde etme imkânına sahiptirler.

Fakültemiz öğrencilerinin yanı sıra Üniversitemizin diğer Fakültelerinde lisans öğrenimlerine devam eden öğrencilerimize, eğitim gördükleri branşın diplomasının yanı sıra İktisat Fakültesi İktisat Bölümü bünyesinde yürütülen Türkçe İktisat ve İngilizce İktisat Lisans Programlarından ikinci bir diploma edinme imkânı sunulmaktadır. Elde ettikleri lisans not ortalaması ve dil puanı yeterliliklerine göre başvuran öğrenciler, “İstanbul Üniversitesi Çift Ana Dal Programı Yönergesi” çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde Çift Ana Dal programlarımıza kayıt yaptırabilmektedirler. Bölümümüz Çift Ana Dal Program kontenjanı 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkçe İktisat Programı için 5 öğrenci, İngilizce İktisat Programı için ise, 6 öğrenci olarak belirlenmiştir. Programlarımıza kabul edilen öğrencilerin, eğitim gördükleri ana branştaki derslerinin İktisat Bölümü Çift Ana Dal Programı Koordinatörlüğü tarafından ilgili programa intibakı sağlanır. Öğrencinin, Bölümümüz programlarından ikinci bir diploma alabilmesi için, bu programda yer alan ve programın içeriğinde temel teşkil eden tüm ana dersleri başarıyla tamamlaması beklenir.

Üniversitemizde lisans öğrenimlerine devam eden öğrencilerimize Fakültemiz İktisat Bölümünde Çift Anadal olanaklarının yanı sıra Bölümümüz Türkçe İktisat ve İngilizce İktisat Lisans Programlarından Yandal Sertifikası edinme imkânı da sunulmaktadır. Elde ettikleri lisans not ortalaması ve dil puanı yeterliliklerine göre başvuran öğrenciler, “İstanbul Üniversitesi Yandal Programı Yönergesi” çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde Yandal programımıza kayıt yaptırabilmektedirler. Bölümümüz Yan Dal Program kontenjanı 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkçe ve İngilizce İktisat Programları için beşer öğrenci olarak belirlenmiştir. İlgili programlara kabul edilen öğrencilerin, eğitim gördükleri ana branştaki derslerinin İktisat Bölümü Yandal Programı koordinatörlüğü tarafından intibakı sağlanır. Öğrencinin Yandal Sertifikası alabilmesi için, bu programda yer alan ve programın içeriğinde temel teşkil eden ana derslerden Program Koordinatörlüğü tarafından belirlenen sınırlı sayıdaki dersi tamamlaması beklenir.


Üniversitemiz “Çift Anadal Yönergesi”ne aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

Çift Anadal Yönergesi


Üniversitemiz “Yan Dal Yönergesi”ne aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:



Stajlar bir öğrencinin çalışma sahası, ilgi alanı veya planladığı kariyer yolu ile alakalı öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dökerek uygulama imkânı sunan profesyonel öğrenme deneyimleridir. Bu doğrultuda stajlar öğrenciye kendini, potansiyelini, ilgi alanını ve yeteneklerini keşfetme, yeni beceriler öğrenme, tecrübe kazanma, sektör profesyonellerinin tecrübelerinden faydalanma, sektör bağlantıları kurma, mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlanma ve istihdam teklifi alma, hatta o sektörün/işkolunun kendine uygun olmadığı fikrini edinme gibi fırsatlar verir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk İktisat Fakültesi’nin İktisat Bölümü olarak kıymetli öğrencilerimize bu bilgi ve becerileri edinebilmelerine destek olmak amacıyla ilgili kamu ve/veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda isteğe bağlı staj imkânı sunmaktayız. İsteğe bağlı staj yapan öğrencilerimize 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5-b maddesi gereğince “İş kazası ve meslek hastalığı sigortası” uygulanmakta ve söz konusu sigorta giderleri Fakültemizce karşılanmaktadır.

Fakültemizde zorunlu staj programı da mevcut olmakla birlikte, Türkçe ve İngilizce İktisat Bölümleri uhdesinde isteğe bağlı staj programı uygulanmaktadır. Stajlar aşağıdaki bağlantı adresinde yer alan “İsteğe Bağlı Staj Yönergesi” çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Yönergeye göre:

  • İsteğe bağlı stajlar her yılın Temmuz-Ağustos dönemini kapsamaktadır. Ulusal Staj Programı kapsamındaki stajlar ise, dönem sınırından bağımsız olup yılın her dönemi gerçekleşebilmektedir
  • Öğrencilerin isteğe bağlı staj yapabilmesi için 3. sınıftan 4. sınıfa geçmiş olmaları gerekmektedir.
  • Öğrencinin ağırlıklı genel not ortalaması 2,50 ve üzeri olmalıdır
  • Öğrenci disiplin cezası almamış olmalıdır.
  • Staj süresi 20 iş günü ile sınırlıdır.

Program dâhilinde hem isteğe bağlı hem de Ulusal Staj Programı kapsamında 2016-2022 yılları arasında 373, 2021-2022 yıllarında ise, toplam 163 olmak üzere yıllık bazda giderek artan sayıda öğrencimiz Bakanlıklar, Valilikler, Bankalar, Defterdarlıklar gibi kamu kurumları ve yüzlerce özel sektör kuruluşunda tecrübe edinerek staj imkânlarımızdan faydalanmıştır.

İsteğe Bağlı Staj Yönergesine aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/staj/istege-bagli-staj



İktisat eğitiminin beşiği olarak görülen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü mezunları, ilk mezunlardan bu yana hayatın her alanında başarılı bir biçimde yer almaya devam etmektedirler. Çünkü iktisat eğitiminin zihin açıcı bir tılsımı bulunmaktadır. İktisat eğitimi, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi üretebilme kabiliyetini geliştirmekte, bu yolla analitik düşünme becerisi kazanılmasına yol açmaktadır. Analitik düşünebilme becerisi ile donanmış kişiler, günümüzün rekabetçi koşulları açısından öne çıkmaktadır.


İktisat Bölümü mezunları hem özel sektörde hem de kamu sektöründe geniş iş olanaklarına sahiptir. Öncelikle iktisat mezunları hayatın her alanında girişimci olabilecek yetkinlikle mezun olmaktadır. İktisat eğitimi, kendi girişimlerini kurma noktasında çok daha fazla inisiyatif alabilme potansiyelini mezunlarına kazandırmaktadır.


Lisans düzeyinde verilmiş olan iktisat eğitimi, öğrencileri hem özel sektör ve kamu sektöründeki iş olanaklarına hem de lisansüstü eğitime hazırlayacak şekilde donatmaktadır. İktisat Bölümü mezunları, bankalar, danışmanlık şirketleri, özel şirketler gibi özel sektör kuruluşlarında üst yönetici olarak çalışabilmektedir. Dolayısıyla mali müşavirlik ve muhasebe departmanı, insan kaynakları departmanı, raporlama, analiz, pazarlama ve yönetim departmanı gibi özel sektör kuruluşlarının her kademesinde görev alabilmektedir.


İktisat Bölümü mezunları, kamu sınavlarında da yüksek bir başarı göstererek, vergi müfettişi, kaymakam, idari yargı hâkimi, Sayıştay denetçisi, uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen gibi mesleklere girebilmektedir. Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Sayıştay Başkanlığı gibi birçok devlet kurumunda iktisat mezunları istihdam edilebilmektedir. Bugün devletin üst yönetiminde yer alan birçok bürokrat, Türkiye ve Dünyada ekonomi bürokrasisinde yer alan birçok uzman, İktisat Bölümü mezunudur.


Lisans düzeyinde verilen iktisat eğitimi, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimini hedefleyenler için de bir temel oluşturmaktadır. Lisans düzeyinde verilen eğitim öğrencileri, lisansüstü eğitim aşamasında nitelikli araştırma yürütülebilecek kabiliyetlerle donatmayı amaçlamaktadır.